.

Oferty specjalne

.

OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH Gruntowy Konserwowy

OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH - Odmiana wczesna, bardzo plenna, o dużej tolerancji wobec chorób,  polecana do uprawy gruntowej i pod tunelami na wczesny zbiór. .

2,99 zł
Brutto
Ilość
W magazynie

Dostępne metody wysyłki:

Odbiór osobisty
Za darmo
Pocztex 2.0 do punktu
od 10.46 zł
Pocztex 2.0 do punktu Pobranie
od 12.92 zł
InPost Paczkomaty 24/7
od 14.00 zł
Usługa paletowa
od 187.24 zł
Kurier DHL
od 14.66 zł
Kurier DHL Pobranie
od 19.99 zł
Pocztex 2.0 Kurier
od 17.84 zł
Pocztex 2.0 Kurier Pobranie
od 20.30 zł

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.

Uprawa i warunki wysiewu nasion:

Siew:

½ V- VI

Zbiór: ½VII-IX
Rozstawa: 15 x 90-120 cm

Wysiew nasion na głębokość 2 cm po 15 V. Wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej i ciepłej.

Zastosowanie:

✔️Przydatna do konserwowania, kwaszenia i na surówki.

✔️Owoce bardzo smaczne pozbawione goryczki, kształtne, cylindryczne, bez szyjki z małą komorą nasienną.

✔️Skórka zielona grubo brodawkowa ze smugami sięgającymi połowy owocu.

✔️Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień.

✔️Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego,

✔️także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.

Przepis na ogórki konserwowe:

  1. Ogórki wrzucić do miski z wodą, dobrze je umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Osuszyć.
  2. Przygotować 4 duże słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki porządnie umyć, wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce.
  3. Na dno każdego słoika wsypać: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 4 ziarna pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  4. Włożyć pionowo ogórki do słoików (na samej górze może być kilka ułożonych płasko), na samą górę położyć 1-2 kwiatostany kopru.
  5. Ogórki konserwowe zalewa: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  6. Ogórki w słoikach zalać jeszcze ciepłą zalewą, zakręcić nakrętki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania (max 7 minut, jeśli były to większe sztuki ogórków; dłuższy czas pasteryzowania sprawi, że ogórki konserwowe będę zbyt miękkie i się pomarszczą). Szczegółowy opis pasteryzacji znajdziecie poniżej.
NWF3/3
8844 Przedmioty

Szczegółowe referencje

Nowy

Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu

Produkty powiązane