.

Oferty specjalne

.

OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH Gruntowy Konserwowy

OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH - Odmiana wczesna, bardzo plenna, o dużej tolerancji wobec chorób,  polecana do uprawy gruntowej i pod tunelami na wczesny zbiór. .

2,99 zł
Brutto
Ilość
W magazynie

Dostępne metody wysyłki:

Odbiór osobisty
Za darmo
Usługa paletowa
od 170.00 zł
InPost Paczkomaty 24/7
od 19.99 zł
InPost Paczkomaty 24/7 - pobranie
od 21.99 zł
Kurier InPost pobranie
od 18.50 zł
Kurier InPost
od 30.23 zł

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.

Uprawa i warunki wysiewu nasion:

Siew:

½ V- VI

Zbiór: ½VII-IX
Rozstawa: 15 x 90-120 cm

Wysiew nasion na głębokość 2 cm po 15 V. Wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej i ciepłej.

Zastosowanie:

✔️Przydatna do konserwowania, kwaszenia i na surówki.

✔️Owoce bardzo smaczne pozbawione goryczki, kształtne, cylindryczne, bez szyjki z małą komorą nasienną.

✔️Skórka zielona grubo brodawkowa ze smugami sięgającymi połowy owocu.

✔️Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień.

✔️Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego,

✔️także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.

Przepis na ogórki konserwowe:

  1. Ogórki wrzucić do miski z wodą, dobrze je umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Osuszyć.
  2. Przygotować 4 duże słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki porządnie umyć, wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce.
  3. Na dno każdego słoika wsypać: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 4 ziarna pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  4. Włożyć pionowo ogórki do słoików (na samej górze może być kilka ułożonych płasko), na samą górę położyć 1-2 kwiatostany kopru.
  5. Ogórki konserwowe zalewa: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  6. Ogórki w słoikach zalać jeszcze ciepłą zalewą, zakręcić nakrętki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania (max 7 minut, jeśli były to większe sztuki ogórków; dłuższy czas pasteryzowania sprawi, że ogórki konserwowe będę zbyt miękkie i się pomarszczą). Szczegółowy opis pasteryzacji znajdziecie poniżej.
NWF3/3
8623 Przedmioty

Szczegółowe referencje

Nowy

Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu

Produkty powiązane