.
.
OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH Gruntowy Konserwowy
OGÓREK ŚREMSKI F1 5g FITFRESH - Odmiana wczesna, bardzo plenna, o dużej tolerancji wobec chorób, polecana do uprawy gruntowej i pod tunelami na wczesny zbiór. .
Dostępne metody wysyłki:
Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.
Uprawa i warunki wysiewu nasion:
Siew: |
½ V- VI |
Zbiór: | ½VII-IX |
Rozstawa: | 15 x 90-120 cm |
Wysiew nasion na głębokość 2 cm po 15 V. Wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej i ciepłej.
Zastosowanie:
✔️Przydatna do konserwowania, kwaszenia i na surówki.
✔️Owoce bardzo smaczne pozbawione goryczki, kształtne, cylindryczne, bez szyjki z małą komorą nasienną.
✔️Skórka zielona grubo brodawkowa ze smugami sięgającymi połowy owocu.
✔️Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień.
✔️Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego,
✔️także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.
Przepis na ogórki konserwowe:
- Ogórki wrzucić do miski z wodą, dobrze je umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Osuszyć.
- Przygotować 4 duże słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki porządnie umyć, wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce.
- Na dno każdego słoika wsypać: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 4 ziarna pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
- Włożyć pionowo ogórki do słoików (na samej górze może być kilka ułożonych płasko), na samą górę położyć 1-2 kwiatostany kopru.
- Ogórki konserwowe zalewa: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Ogórki w słoikach zalać jeszcze ciepłą zalewą, zakręcić nakrętki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania (max 7 minut, jeśli były to większe sztuki ogórków; dłuższy czas pasteryzowania sprawi, że ogórki konserwowe będę zbyt miękkie i się pomarszczą). Szczegółowy opis pasteryzacji znajdziecie poniżej.
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu