.
.
Kalarepa GIGANT 2g Nasiona
Miąższ biały, soczysty, smaczny- bardzo długo nie drewnieje. Odmiana doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania oraz do mrożenia.
Dostępne metody wysyłki:
Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Kalarepa była znana już w starożytności, ale nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest popularną rośliną uprawną – na naszych stołach najczęściej pojawiają się jej odmiany o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepa ma delikatny, chrupiący miąższ, o lekko słodkawym, przypominającym surową kapustę smaku.
Odmiana późna (gotowa do zbioru po 100-120 dniach od posadzenia rozsady), tworząca wyjątkowo duże zgrubienia korzeniowe - nawet do 3-4 kg. Wysiew od marca do czerwca do skrzynek, na palety pod osłonami lub na rozsadniku, w zależności od terminu zbioru. Na miejsce stałe wysadzać w rozstawie 40x30 cm. Uprawiać w miejscu słonecznym na glebie żyznej, dostatecznie wilgotnej. Okres wegetacji 90-120 dni.
Wartości odżywcze:
Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, również kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Za te właściwości kalarepy odpowiadają glukozynolany, czyli związki siarkowe, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole. Zmniejszają one ryzyko rozwoju chorób nowotworowych lub wspierają ich leczenie
Kalarepa zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Chroni ona także oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Należy jednak pamiętać, że luteina może tracić swoje właściwości podczas długiego gotowania
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu